Museum 'Het Land van Strijen'

 

Over het museum

Museumbeschrijving

Het museum is gevestigd in een voormalige dorpssmederij met aan de achterzijde, een aangebouwde woning. Na een grondige renovatie van deze panden is het museum op 18 mei 2001 in gebruik genomen.


De onderbouw van de smederij dateert vermoedelijk al uit de 16e eeuw. De aangebouwde woning is uit de negentiende eeuw. Het pand werd door de eeuwen heen altijd als smederij gebruikt en ook nu nog kunt u er de smid iedere 2e zaterdag van de maand aan het werk zien aan het smidsvuur en aambeeld.
Er zijn nog tal van oude machines aanwezig, waaronder een door een elektromotor aangedreven smeedhamer. Paarden kunnen nog worden beslagen in de voor de smederij aanwezige hoefstal.

Stijlkamers en kelder

In het onderhuis bevinden zich een stijlkamer en een stijlkeuken. Beide volledig ingericht en geven een beeld uit de veertiger en vijftiger jaren van de vorige eeuw.
In de stijlkamer is een bedstede aanwezig en een middeleeuwse toogkelder. Tevens is in het beneden gedeelte een bibliotheek ingericht met meubilair uit de “stijl periode”, afkomstig uit het voormalige raadhuis van Strijen. Verder is er een keldergedeelte geheel geschikt gemaakt voor exposities in wisselende samenstelling.


De zolderverdieping

De zolderverdieping van de smederij is ingericht als expositie ruimte voor de vereniging. Naast een steeds wisselende expositie hebben vele gereedschappen gebruikt bij uiteenlopende beroepen en ambachten een vaste plaats. Ook is er een door de bezoeker zelf te bedienen TipTile tafel waarop informatie is te raadplegen in de vorm van foto’s of film materiaal waaronder eerder gehouden exposities.


Op de zolderverdieping staan de vitrines ingericht door de Stichting Archeologie Hoeksche Waard met vondsten uit de periode vanaf de ijzertijd tot aan de 18e eeuw uit de regio Strijen.
De veel opzienbarende glasvondst, gedaan in 1982 bij de uitbreiding van het voormalige gemeentehuis aan de Kerkstraat, heeft een vaste plaats in deze expositie ruimte. Deze glasvondst deed in Strijen het besef ontstaan dat men op een oude plaats met een rijke historie woonde en was dan ook mede de aanleiding tot de oprichting van de Historische Vereniging “Het Land van Strijen”.


Nieuwsgierig hoe het er nu van binnen uitziet? U bent van harte welkom om dit te onderzoeken en te genieten van de tijd van toen.